Idézetek híres rossztanulóktól/ról

Ők sem úgy kezdték az életüket,

hogy mindjárt a kiváló képességeiket látta meg a világ

Gyarmathy Éva

 

 

Gróf Széchenyi István (1791-1860) poitikus, polihisztor. Nemcsak történelmi okokból ment katonának.

Nekem pl. végtelenül nehéz felfogásom volt; gyermekkoromban szinte semmilyen; - 6, 7 esztendős koromban a legnagyobb fáradsággal sem tudtak megtanítani még olvasni sem, úgyhogy akkor közel voltam ahhoz, hogy "grófi trotli"-nak tartsanak. Nagyon nehezen tanultam, nem értettem meg semmit; tulajdonképpen igen rossz diák voltam; . . . „

Gróf Széchenyi István intelmei Béla fiához 1857. november 6.

 

Leonardo da Vinci (1452-1519) polihisztor. Balkezes volt, és ha a ma iskoláiba járna, diszlexiásnak minősítenék.

Mindenképpen jobb, ha tudósként tűnik ki valaki, aki nem tud jól olvasni, mintha olyan valaki lenne, aki jól tud olvasni, de nincsenek tudományos képességei.”

-- Leonardo da Vinci

 

Anatole France (1844-1927) Nobel díjas író, hétévesen magától tanult meg olvasni, de rossz helyesírása miatt kétszer megbukott az érettségi vizsgán.

 

Gustave Flaubert (1821- 1880) francia író, is a diszlexia jeleit mutatta.

Miután reménytelenül próbálkozott azzal, hogy megfejtse a számára semmit mondó jeleket, óriási könnyek gördültek le az arcán…”

-- Caroline Commanville, nagybátyjáról, Gustave Flaubert zseniális íróról

 

William Butler Yeats (1865-1939) ír költő, drámaíró, elbeszélő, irodalmi Nobel díjas. Rossz helyesírása miatt mindig bocsánatot kért szerkesztőitől.

"Apám hamar dühbe gurult és türelmetlen volt tanárként, a fejemhez vágta a tankönyvet."

-- W.B. Yeats

"Bár külön órákat vetettek vele betűvetésből és nyelvtanból, igazából soha nem tanult meg helyesen írni. Élete végéig a szavakat nagyon egyedi jelentésükben használta."
-- A. Norman Jeffares, életrajzkutató William Butler Yeats-ről

 

Thomas Alva Edison (1847-1931) tanítója képezhetetlennek minősítette. Későbbi írásaiban is azonosították a diszlexia jeleit.

"A tanáraim szerint valami nincs rendben velem…apám is ostobának vélt és magam is csaknem elhittem magamról, hogy buta vagyok."

-- Thomas Edison

 

George S. Patton (1885-1945) tábornok, aki nyughatatlansága miatt nehéz ember volt, és az olvasással már gyerekkorában gondjai voltak.

"A fiatal George….bármilyen okos és értelmes gyerek volt is, tele energiával, képtelen volt megtanulni olvasni és írni. Helyesírását, a központozást és a nyelvtant a felesége javította ki."

-- Martin Blumenson életrajzkutató George Patton tábornokról

 

Albert Einstein (1879-1955) háromévesen még nem tudott beszélni, köztudottak iskolai nehézségei, mégis 26 évesen Nobel díjat nyert.

Az egyetlen, ami gátol engem a tanulásban az, az oktatás."

-- Albert Einstein

"Azt mondta nekem, hogy a tanárai szerint….gondolkodása túl lassú volt, nem barátkozott senkivel és mindig azon kapták, hogy elmerült valamelyik ostoba álmodozásában.”

-- Hans Albert Einstein, édesapjáról, Albert Einsteinről

 

Agatha Christie (1890-1976) angol írónő, a krimi koronázatlan királynője. Édesanyja nem hagyta, hogy korán megterheljék az "olvasás nehéz tudományával". Magától megtanult olvasni nyolcévesen, de később a francia nyelvvel az iskolában nem boldogult. Franciországba küldték, ahol könnyedén elsajátította a nyelvet.

"Engem a családban mindig …..lassúnak ismertek. És ez így is volt, valóban, tudtam és el is fogadtam ezt. Az írás és a betűvetés mindig is gyenge pontom volt. Semmi eredetiség nem volt az irományaimban. Nagyon rossz volt a helyesírásom és ez máig így is maradt."

-- Agatha Christie

 

Winston Churchill (1874-1965) angol politikus, elnök, Nobel-díjas író

"Általában véve az iskolában töltött napok szorongással töltöttek el. Nem volt kellemes érzés, amikor rájöttem, hogy a verseny még jóformán el sem kezdődött és én máris reménytelenül kiszorultam és lemaradtam."

-- Winston Churchill


 Nelson Rockefeller
(1908-1979) amerikai politikus, alelnök
"Én magam is egyike voltam azoknak a „rejtélyes gyerekeknek—diszlexiás…és máig nehézségeim vannak az olvasással. Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes. És ne légy hajlandó sajnálni magad. Vedd úgy, mint egy komoly feladatot és soha ne add fel! "

-- Nelson Rockefeller

 

Tom Cruise, amerikai színész

"Be kellett gyakorolnom, hogyan összpontosíthatom a figyelmemet. Ezáltal nagyon vizuálissá váltam és megtanultam, hogyan hozzak létre mentális képeket, amelyek segítenek az olvasott szöveg megértésében. "

-- Tom Cruise

 

Cher, amerikai énekesnő

"Az iskolában egyáltalán nem olvastam és nagyon rossz jegyeim voltak—csupa hármas, kettes és egyes de, volt néhány tantárgy, amelyikben ötösöket és négyeseket kaptam. A középiskola utolsó előtti évében, a második héten úgy döntöttem, nem folytatom tovább. Az iskolai tanulás csak kínlódást jelentett a számomra. Ha valamit sikerült is megtanulnom, azt hallás után tanultam meg. A bizonyítványomban meg mindig az szerepelt: „teljesítménye elmarad a képességeitől”. "

-- Cher

 

Charles Schwab, amerikai tőzsdeügynökség alapítója

"Képtelen voltam megtanulni olvasni. Éppen csak hogy botladoztam. Akkoriban megoldásként klasszikus képregényeket olvastam, mert a képek segítettek megfejteni a tartalmat. Manapság már a hangos könyvek jelentik számomra a megoldást. "

-- Charles Schwab,

 

Dr. John R. Horner amerikai palentológus

"Nagyon nehezen küzdöttem magam keresztül az iskolaéveken. Nagyon lassan olvastam. Ugyanakkor örültem, ha valami olyasmit találtam, amit más nem vett észre, így egy dinoszaurusz tojást, amiben még benne volt az embrió. Ezekből mindössze 36 van a világon, és 35-öt én találtam meg. "

-- Dr. John R. Horner

 

Jackie Stewart autóversenyző …….

 

Whoopi Goldberg szinész……..

 

 

És még sokan mások……..